菜食主義者(Vegan)の食事の質

vegan:ヴィーガン(ビーガン、ヴェーガン、ベーガン?

Wikiでは
Vegans endeavor not to use or consume animal products of any kind. The most common reasons for becoming a vegan are an ethical commitment or moral convictions concerning animal rights, the environment, human health, and spiritual or religious concerns
・・・ということで、[Short for VEGETARIAN.]、要するにベジェタリアンとかいうののはやりの省略形ということでよさそうだが、本日の日本のWikiの内容では細かく分かれており・・・これだと、後述のAHEIスコアに大きな影響があるだろう。

a strict vegetarian who consumes no animal food or dairy products
(http://www.merriam-webster.com/dictionary/vegan)

Dietary Quality among Participants with Type 2 Diabetes Following a Low-Fat Vegan Diet or a Conventional Diabetes Diet for 22 Weeks
adajournal Volume 108, Issue 10, Pages 1636-1645 (October 2008)

Vegan dietは、ADA推奨食に比べ炭水化物、繊維、いくつかの微量栄養素を増加となる
ADA推奨食事態はAHEIスコア不変だが、Vegan群ではAHEIスコアがADA推奨食に比べ改善が認められた。


Development and Evaluation of the Healthy Eating Index-2005
PDF
・オリジナルHEI(総フルーツ、総野菜、総穀類、ミルク、肉(豆)、塩分、飽和脂肪、総脂肪、コレステロール、variety)
・HEI-2005(総フルーツ、Whole Fruit、総野菜、濃緑黄野菜・Legume(豆類)、総穀類、全粒穀類、総穀類、ミルク、オイル、飽和脂肪、塩、SoFAAS(solid fats, alcohol, and added sugars)からのカロリー



糖尿病食から、菜食主義食へ・・・特に問題はなさそうだ

by internalmedicine | 2008-09-27 11:43 | 糖尿病・肥満  

<< COPD薬剤の安全性情報:ATS 身体活動性のある閉経前女性:運... >>