糖甘味飲料は糖尿病・メタボリックシンドロームを増加させる
2010年 10月 28日
いわゆる、ソフトドリンクである、糖甘味飲料(sugar-sweetened beverages (SSBs))と糖尿病・メタボリックシンドロームのリスクに関する前向きコホート研究のメタアナリシス
310819名被験者、2型糖尿病患者15043名を含むデータ
SSB摂取最大4分位(ほぼ、1日1-2サービング)は最小4分位(ゼロか、月1サービング以下)に比較して25%程糖尿病発症リスク高い(相対リスク [RR] 1.26 [95% CI 1.12–1.41]).
メタボリックシンドローム評価(被験者 19431名、2型糖尿病)では、1.20[1.02–1.42].
Sugar-Sweetened Beverages and Risk of Metabolic Syndrome and Type 2 Diabetes
A meta-analysis
Diabetes Care November 2010 vol. 33 no. 11 2477-2483
A: Forrest plot of studies evaluating SSB consumption and risk of type 2 diabetes, comparing extreme quantiles of intake. Random-effects estimate (DerSimonian and Laird method). *Information from personal communication.
B: Forrest plot of studies evaluating SSB consumption and risk of metabolic syndrome comparing extreme quantiles of intake. Random-effects estimate (DerSimonian and Laird method).
糖甘味飲料摂取量を減らすと血圧が下がる 2010-05-25
それにしても、アメリカ人の独自単位信奉にはホント困る。
サービングなんて、種類によりばらつきが大きく、日本人にはなじめない
by internalmedicine | 2010-10-28 09:15 | 糖尿病・肥満