システマティックレビュー:魚脂の効果 心臓原因死亡減少 ただし不整脈イベント抑制確定できず

以前から、魚脂は心臓原因の死亡数を減少させると考えら得ていた。
今回のシステマティック・レビューにて、魚脂による不整脈イベント抑制に関する有意な影響は認められなかったが、心臓原因による死亡率を有意に減少させることが示された。


Effect of fish oil on arrhythmias and mortality: systematic review
BMJ 2008;337:a2931, doi: 10.1136/bmj.a2931 (Published 23 December 2008)
Systematic review and meta-analysis

32779名の患者の12研究

neutral effectが、ICD介入の3つの研究(n=1148) :オッズ比o 0.90, 95% 信頼区間 0.55 ~ 1.46)
(心臓突然死 6つの研究 (n=31 111):0.81, 0.52 ~ 1.25)

11研究 (n=32 439 と n=32 519) で、魚脂の全原因死亡率への影響(0.92, 0.82 ~ 1.03) と心臓原因死への影響(0.80, 0.69 ~ 0.92)

Effect of fish oil on death from cardiac causes



Funnel plot for assessment of publication bias for death from cardiac causes in 11 included studies reporting data on this outcome



Effect of fish oil on sudden cardiac death and death from cardiac causes in patients with coronary artery disease


DHAとEPAの心血管原因死亡に関する量依存関係は有意でない

by internalmedicine | 2008-12-25 11:00 | 動脈硬化/循環器  

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