肉の摂取と死亡率
2009年 03月 24日
牛肉 ・羊肉 などの赤肉 と、鶏の白身の肉 などに分けたり・・・
この論文では、
Red meat intake was calculated using the frequency of consumption and portion size information of all types of beef and pork and included bacon, beef, cold cuts, ham, hamburger, hotdogs, liver, pork, sausage, steak, and meats in foods such as pizza, chili, lasagna, and stew.と書かれている。
White meat included chicken, turkey, and fish and included poultry cold cuts, chicken mixtures, canned tuna, and low-fat sausages and low-fat hotdogs made from poultry.
Meat Intake and Mortality
A Prospective Study of Over Half a Million People
Arch Intern Med. 2009;169(6):562-571.
背景 赤肉・加工肉は死亡リスク増加させるかもしれない。目的は、赤肉、白肉加工肉と全原因・疾患特異的死亡リスクの検討
方法 National Institutes of Health–AARP (formerly known as the American Association of Retired Persons) Diet・ Health Study cohort
ベースで50-71歳の50万人検討
平均肉摂取を食品摂取頻度アンケートで推定
共役要素を年齢、教育、結婚状態、がん家族歴(yes/no がん死亡のみ)、人種、BMI、31レベルの喫煙歴、身体活動性、エネルギー摂取、アルコール摂取、ビタミンサプリメント使用、果物、野菜、女性の閉経後ホルモン治療
総死亡率、癌死、新血管疾患死、外傷死、突然死、その他の原因死を含むアウトカム測定を主要アウトカム測定とした
結果 10年フォローアップ時の47976名の男性死と23276名の女性死
最高・最低5分位比較で、総死亡率は・・・
赤肉 男性HR 1.31 [95% CI, 1.27-1.35]、女性 HR, 1.36 [95% CI, 1.30-1.43]
加工肉 男性HR, 1.16 [95% CI, 1.12-1.20]、女性 HR, 1.25 [95% CI, 1.20-1.31]
特異的原因に対する死亡率に関しては・・・
赤肉 男性HR, 1.22 [95% CI, 1.16-1.29]、女性 HR, 1.20 [95% CI, 1.12-1.30]
加工肉 男性HR, 1.12 [95% CI, 1.06-1.19]、 女性 HR, 1.11 [95% CI 1.04-1.19]
さらに、心血管疾患リスクに関して・・・
赤肉 男性HR, 1.27 [95% CI, 1.20-1.35]、女性 HR, 1.50 [95% CI, 1.37-1.65]
加工肉 男性HR, 1.09 [95% CI, 1.03-1.15]、女性 HR, 1.38 [95% CI, 1.26-1.51]
白肉の最高・最低5分位比較で、総死亡率と癌死亡率の負の相関、すべてのほかの死亡に関しても負の相関があった。
結論としては、赤肉・加工肉は死亡率、癌死亡率、心血管疾患死亡率と軽度増加と関連す
by internalmedicine | 2009-03-24 15:04 | 動脈硬化/循環器